VLIEGTUIGDRAMA IN DE PANBOSSEN,
22-6-1943, MAARHEEZE

PLANE- DISASTER IN THE PAN-WOODS,
22-6-1943, MAARHEEZE

foto3In de periode dat de schrijver enige jaren in Someren-Heide woonde werd hij er op attent gemaakt dat er daar in de bossen in de oorlog een vliegtuig brandend was neergestort.

 Het bleek om een Britse Stirling bommenwerper te gaan. Na wat speurwerk ontdekte Ad dat er drie bemanningsleden bij deze crash om het leven kwamen.
Het toestel van de RAF was vanuit G.B. onderweg naar zijn doel in Krefeld [ DLD.] Het werd boven Someren door luchtafweer geraakt en stortte met volle bommenlast neer en ontplofte. Het was in duizenden stukken In 2000 was de krater nog steeds terug te vinden.

De piloot die omkwam bleek uit Australië te komen. Ad plaatste een oproep aldaar en zo vond hij weer de nabestaanden. Dit ook zo in G.B. met de andere nabestaanden.
De overlevenden werden niet gevonden, maar er was voldoende materiaal van deze families om er een boekje over samen te stellen.

foto2

 

Gelijktijdig ontstond er in Someren-Heide het plan om ook een monument nabij de crashplaats op te richten. Er was voldoende sponsoring en enkele actieve vrijwilligers staken de handen uit de mouwen.
Zelfs een altaarsteen uit de kerk van Someren-Heide werd beschikbaar gesteld en zo ontstond een prachtig monument

Nabestaanden van Sgt. Burrows waren bereid om het monument te komen onthullen en ook de voorzitster van het RAF 218 Sqn, Association zou aanwezig zijn.

 

foto1

 

 
Op 5-5-2005 kon Ad onder zeer grote belangstelling en prachtig weer het monument onthullen. Hij hield op die dag ook het boekje ten doop.

Het monument is te vinden in de Panbossen tussen Maarheeze en Sterksel [NB] langs een VVV route.

Schrijver : Ad Hermens
Uitgever  : Ad Hermens
Formaat  : A-4  13 pagina's, 40 illustraties
ISBN  nr. : 90-802074-2  
PRIJS      : 7 euro+verzendkosten
HERDRUK NOG VERKRIJGBAAR

 

 

 

Naar boven