RAF LANCASTER LL 779 EN DE ZILVEREN ARMBAND
GEMERT-HANDEL 21-7-1944

RAF LANCASTER LL 779 AND THE SILVER BRACELET
GEMERT-HANDEL 21-7-1944

foto4Doordat de schrijver regelmatig een bezoek brengt aan de oorlogskerkhoven in zijn omgeving ontdekte hij op de Algemene Begraafplaats te Eindhoven het complete adres van nabestaanden van Sgt. Loveridge.

Het bleek te gaan over de staartschutter uit een Lancaster die in Handel [Gemert ] crashte op 21-7-1944 en waarbij de gehele bemanning om het leven kwam. De eerste brief naar dit adres bracht een grote correspondentie op gang want er leefden nog 12 broers en zussen.

Om meer van deze crash te weten te komen plaatste Ad een oproep in het Gemerts Nieuwsblad. Meerdere ooggetuigen reageerden, waaronder Stien Slits-Bevers.
Zij meldde dat de familie Bevers na de crash tussen de brokstukken aan een takje van een jong dennenboompje een zilveren armband zag schitteren in de zon.

Vader Bevers nam een wijs besluit en bracht de identificatie armband, waarin duidelijk een naam en een nummer te zien was, naar de paters Capucijnen. Deze zorgden weer dat deze via het Rode Kruis bij de RAF in GB terecht zou komen. De bedoeling was dat zij deze bij de nabestaanden zou bezorgen.

De naam die te lezen was van: Sgt. Harvey.

foto3De gevolgen van deze crash waren verschrikkelijk. Alle acht van de crew kwamen om.
De Lancaster van het 101 RAF squadron was op de terug weg van Homberg [Dld] en werd boven Gemert onderschept door een Duitse nachtjager, een Ju 88. Hij vloog eronder en schoot de benzinetanks van de Lancaster lek zodat het toestel ontplofte.
De Lancaster kwam brandend in duizenden stukken naar beneden. In zijn val nam deze ook de Duitse Junkers mee en deze crashte ook in Gemert. Hierbij kwam een man van de bemanning om het leven.

De familie Bevers heeft bijna 50 jaar gewacht om te weten of de armband bij de familie was aangekomen.
De schrijver vond in 1991 dat de familie Harvey in Canada woonde en dat de armband inderdaad na de oorlog ontvangen hadden.

foto2
De eerste brief kwam van moeder Harvey en de dochter Fay was zo enthousiast dat ze plannen maakte om naar Nederland te komen en de armband terug te geven aan de familie Bevers. Dit gebeurde in 1993 en het was een mooi maar emotioneel bezoek.

Fay vond voor de schrijver ook nog twee families terug van andere leden van de crew.

Intussen ontving de schrijver veel foto's en documenten en hij nam het besluit om alle nabestaanden terug te zoeken en er een boek over samen te stellen.
Hij ontving het logboek van de piloot en de navigator, waaruit veel belangrijke pagina's in het boek te zien zijn.

foto1

Vele brieven gingen nog naar G B, en het lukte hem om ook nog de andere vier families terug te vinden. Diverse burgemeesters en locale kranten in G.B. verleenden veel medewerking

Ook vond de schrijver de familie terug van de omgekomen Duitser uit de Junkers.88

In 2004 begon Ad om het boek samen te stellen en op 21 november 2006 kon hij het in Gemert aanbieden aan de burgemeester onder grote belangstelling.

 Het boek is in het Nederlands en het Engels uitgebracht, d.w.z., alles in een boek.

 

 


Schrijver:    Ad Hermens
Uitgever :    Ad Hermens
Formaat :    A-4, 240 pagina's, 300 illustraties
ISBN 10 :    90-802074-5-4
ISBN 13 :    978-90-802074-5-5
PRIJS    :    25 EURO +verzenkosten
OP VOORRAAD

Naar boven