foto6

AD (AGC) HERMENS, amateur- historicus WO-2 werd op 20 juni 1932 te Rosmalen geboren. Hij volgde een gymnasiale opleiding te Sparrendaal in Vught in de 40-er jaren. Daarna vervulde hij zijn militaire dienstplicht in de 50-er jaren bij de Verbindingstroepen. De interesse voor de elektronica was geboren.
Na een periode bij diverse elektronicazaken ging hij studeren bij de Middelbare Technische Radioschool Rens en Rens te Hilversum. Hierna volgde de periode bij de firma Philips in Eindhoven. In 1959 trad hij in dienst bij de afdeling Ontwikkeling Televisie Camerabuizen. Hij maakte de eerste kleurentelevisie uitzendingen in het Philips Nat.Lab. mee. Na 10 jaar stapte hij over naar de Philips Pensioenfondsen, waarna hij in 1991 met de VUT. ging.                                                                                                  
Als schooljongen te Rosmalen maakte hij de Tweede Wereldoorlog mee en hield een dagboekje bij van 1944 tot het einde van de oorlog in 1945.
Het kreeg de naam: ROSMALEN IN DE VUURLINIE 1944-1945.
Deze naam vanwege de Duitse beschietingen in die periode.
Dit dagboekje werd de basis voor de schrijverij later. Al tijdens de periode in het arbeidsproces begon Ad al met speurwerk en gegevens te verzamelen en zocht contact met veteranen en nabestaanden. Er ontstond ook een verzameling en hij begon met exposities en lezingen.

 

foto1In de 80-er jaren haalde Ad zijn dagboekje uit de kast en rees het plan om er een boek van te maken. Het zou tot zijn pensioentijd duren voordat hij daar aan kon beginnen. Hij zocht nog wat meer ooggetuigen, documenten en foto materiaal. Gelukkig maakte Ad in zijn dagboek wat tekeningen en schetsen. Bijzonder in dit boek is het relaas over een Duitse Rode Kruistrein die te Rosmalen strandde tijdens operatie MARKET GARDEN in 1944.

In 1994 kon Ad te Rosmalen zijn eerste boek presenteren. Het boek kreeg dezelfde naam als zijn dagboek.                                                                        

                                              
foto2Omdat Ad een tijd in Someren-Heide woonde werd hem verteld dat er in de z.g. Panbossen in de oorlog een vliegtuig was neergestort. Hij stelde een onderzoek in en kwam er achter dat het een Stirling bommenwerper betrof van de Britse RAF.
Er waren drie bemanningsleden bij omgekomen. Al snel vond hij nabestaanden terug.
Bij de bevolking kwam het idee om er ook een monument bij op te richten. Vrijwilligers deden goed werk.
Ad regelde alles en in 2000 onthulde hij het monument en gaf hierbij ook een boekje uit in het Nederlands en Engels. Het kreeg de naam: VLIEGTUIGDRAMA IN DE PANBOSSEN, 22 JUNI 1943, MAARHEEZE, of PLANE-DISASTER IN THE PAN-WOODS, 22-JUNE 1943, MAARHEEZE

foto3Bij Philips hoorde Ad veel vertellen over de bombardementen op de stad en de Philipsfabrieken, die in die periode verplicht voor de Duitsers werkten. Er bleek nog geen boek hierover te bestaan en Ad nam het besluit om hier aan te beginnen.
Het werd een enorme klus.
Als niet Eindhovenaar moest hij een groot onderzoek plegen naar het Eindhoven van bijna 60 jaar geleden.
Ook moest hij de drie grote luchtoperaties van de RAF en de LUFTWAFFE onderzoeken. Gelukkig kreeg hij veel medewerking vanuit Eindhoven en heel de wereld.
In 2002 kon hij het 2-delig boekwerk aanbieden aan burgemeester R. Welschen van Eindhoven en aan de familie Philips.

foto4Intussen werkte hij aan een boek over de luchtoorlog boven Rosmalen .Hij zag in de oorlog diverse vliegtuigen neerkomen. In 1944 en 1945 zag hij de Duitse vliegende bommen
(V-1) over Rosmalen komen en ook neerstorten. Een zelfs in zijn straat die gelukkig niet ontplofte. Ook zijn belevenissen met de zweefvliegtuigen tijdens operatie MARKET GARDEN in september 1944 worden door hem beschreven.
In 2004 kon Ad ook dit boek ten doop houden in Rosmalen.                                               

In deze periode vond hij op de Algemene begraafplaats te Eindhoven, waar ook geallieerde militairen begraven liggen, een compleet adres in G B . Het bleek een broer te zijn Sgt. F. Loveridge. Na wat speurwerk bleek hij omgekomen te zijn in een Lancaster crash te Handel (gem. Gemert) in 1944. Bij deze crash kwamen alle 8 bemanningsleden om het leven.

Ad nam contact op en dit was het begin van plannen voor een nieuw boek. Een oproep in het Gemerts Nieuwsblad leverde een ooggetuige op die melding maakte van het vinden van een armband na de crash. Deze werd tijdens de oorlog via het Rode Kruis op gestuurd naar de RAF in G.B.
foto5Hier kon Ad mee verder en zo vond hij de nabestaanden van de piloot terug in Canada.
Met nog wat oproepen in diverse kranten in G.B. werden alle nabestaanden gevonden.
Er kwam een omvangrijke correspondentie op gang en zo kwam Ad aan veel foto's, documenten enz.
In 2004 begon Ad alles te ordenen en stelde het boek samen met de titel:
RAF LANCASTER LL 779 EN DE ZILVEREN ARMBAND, 21-JULI 1944, GEMERT.
Het boek is ook in het Engels en draagt de titel:
RAF LANCASTER LL 779 AND THE SILVER BRACELET, 21-JULY 1944, GEMERT.
Op 21-nov. 2006 heeft Ad het boek gepresenteerd en aangeboden aan burgemeester J. van Maasakkers in Gemert.

Op 16-12-211 voltooide Ad, na vijf jaar research en samenstellen, het boek: GELDROP-MIERLO TIJDENS WO-II, 1940-1945

Het speurwerk gaat door en iedereen die nog gegevens voor Ad heeft is welkom.

Voor contact mail: agchermens@onsbrabantnet.nl

Naar boven